Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι δέκα πιο σημαντικές δεξιότητες στην σημερινή αγορά εργασίας


Στην σημερινή αγορά εργασίας βιώνουμε καθημερινά αρκετές αλλαγές.  Μερικές από αυτές έχουν να κάνουν με τον μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, την ανάγκη για απόκτηση περισσοτέρων ακαδημαϊκών πτυχίων και διπλωματών ή την τάση για αλλαγή καριέρας τουλάχιστον 5 έως 7 φορές καθ’ όλη την εργασιακή μας ζωή.
Ανεξάρτητα από την εργασία ή την καριέρα την οποία θα αποφασίσει κάποιος να ακολουθήσει, στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας οι εργοδότες αναζητούν συγκεκριμένες δεξιότητες (skills)  από τους εργαζόμενους. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις 10 πιο σημαντικές δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξετε:

  1. Επικοινωνία
    Επικοινωνία είναι η ικανότητα να μεταφέρουμε αποτελεσματικά τις σκέψεις και τις ιδέες μας προφορικά η γραπτά. Για να αποκτήσουμε καλή επικοινωνία είναι σημαντικό να μπορούμε να ακούμε τον συνομιλητή μας και να είμαστε ανοικτοί σε διαφορετικές απόψεις και γνώμες.
  2. Δημιουργικότητα
    Δημιουργικότητα είναι το να μπορούμε να σκεφτούμε πέραν του συνηθισμένου ή όπως εκφράζεται στα Αγγλικά “think and act Out of the box”. Για να είναι κάποιος δημιουργικός θα πρέπει να μπορεί να ανακαλύπτει νέους και καινοτόμους τρόπους σκέψης και τρόπους με τους οποίους γίνονται τα πράγματα.
  3. Εξοικείωση με την Τεχνολογία
    Πολύ σημαντικό ρόλο στην εργασιακή καθημερινότητα παίζει η εξοικείωση μας με τα τις τελευταίες εξελίξεις στους Η/Υ και τα προγράμματα που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας μας. Για να μπορούμε να έχουμε εξοικείωση με την τεχνολογία που μπορεί να συναντάμε  στην εργασία μας απαιτείται καθημερινή επαφή με τον H/Y .
  4. Ομαδική εργασία.
    Η ομαδική εργασία και η δυνατότητα τον μπορεί να εργάζεται κάποιος σε ένα ομαδικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων για όλους τους οργανισμούς ανεξάρτητα από το μέγεθος.
  5. Ευελιξία στις αλλαγές που προκύπτουν
    Η ευελιξία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον αποδεικνύεται ένα πολύ σημαντικό προσόν. Η ευελιξία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνεται στα πλαίσια των απαιτήσεων και των αναγκών μια εταιρίας. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές που συγκρίνονται με τον ρυθμό που αλλάζουμε ρούχα .
  6. Διαχείριση της πληροφορίας
    Διαχείριση της πληροφορίας εχει να κάνει με την ικανότητα μας να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βρούμε και να ανακτήσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να αξιοποιούμε τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα ανεξάρτητα αν πρόκειται για ανθρώπους, έντυπα ή τεχνολογικά μέσα .
  7. Αυτοέλεγχος
    Αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα που αναπτύσσουμε για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά διαφορετικές καταστάσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Όταν ο αυτοέλεγχος μας βρίσκετε σε υψηλό επίπεδο έχουμε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε διάφορες καταστάσεις.
  8. Εξυπηρέτηση πελάτη
    Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι να έχουμε υψηλή αίσθηση και αντίληψη στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Το να νοιαζόμαστε απλά δεν αρκεί. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να διατηρήσουμε την ικανοποίηση του σε υψηλό επίπεδο
  9. Χαρακτήρας
    Το να αναπτύσσει κανείς εργασιακό χαρακτήρα σημαίνει το να δημιουργεί μια τέτοια εικόνα που το εμπνέει εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια και ακεραιότητα
  10. Προσωπική ανάπτυξη
    Η προσωπική μας ανάπτυξη έχει να κάνει με την ικανότητα μας να βρίσκουμε τον τόπο και τα μέσα για να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας
Πηγή: http://www.randstad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: