Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΟΑΕΔ NEA Κοινωφελής Εργασία: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τις 36.500 προσλήψεις

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε η ΚΥΑ για τη νέα κοινωφελή εργασία για το 2020, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών για τις αιτήσεις από τους ανέργους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και θα διεκδικήσουν μία από τις 36.500 προσλήψεις σε 332 δήμους της χώρας.

Ποιοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωφελούς Εργασίας;
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν και οι ωφελούμενοι προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο νέο πρόγραμμα κοινωφελής των 36.500 θέσεων του ΟΑΕΔ, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης.
Όχι όμως και αυτοί που που συμμετείχαν με τις δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, δε θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα 36.500 προσλήψεων, ωφελούμενοι των δύο προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ:
«Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθ. 8/2018 και 3/2019 Δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ». Αυτές οι προσκλήσεις είναι το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα για 8.933 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 56 Δήμους και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος / Φορείς Διαχείρισης και το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης».
Οι ωφελούμενοι άλλων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μπορούν να συμμετέχουν, αρκεί να έχουν τα απαιτούμενα μόρια, καθώς στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι ωφελούμενοι που είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 δε θα πάρουν τα 20 μόρια που θα έπαιρνε κάποιος αν δεν συμμετείχε στις εν λόγω δράσεις.

ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία – Δράσεις

Η συμμετοχή των ωφελουμένων στην δράση της κατάρτισης είναι υποχρεωτική.

Η δράση περιλαμβάνει:
-Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
– Μία ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων στο Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων.
Το εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» υποστηρίζει τα προγράμματα κατάρτισης με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης (training voucher), τα οποία υλοποιούνται από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας» (ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑΑ ΑπΚΟ).


ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία – Τομείς εργασίας

Τα προγράμματα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:
-αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ),
– η καθαριότητα
– υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.•βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης •οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων,•Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου
-μετάβαση στην κυκλική οικονομία,
-Πρόληψη φυσικών καταστροφών
– Πρώτες βοήθειες
-Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας
– Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου
Ωστόσο, οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: 


Ωφελούμενοι & Σύστημα Επιλογής


1. Ο ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, καταβάλλει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος στους ωφελού­μενους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς.

2. Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πο­λίτες κρατών-μελών της ΕΕ, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρό­πους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
  • γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολο­γικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,
  • ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • στ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και
  • ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλ­ληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

3. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως μέλη οικογενει­ών των περιπτ. α και β νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνερ­γοι σύζυγοι της περίπτ. α και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της περίπτ. β.

4. Ωφελούμενος είναι ένας έκτων δύο εγγεγραμμένων ανέργων συζύγων, εκτός εάν εμπίπτει στις περιπτ. γ (για τους μακροχρόνια ανέργους 12 μηνών και άνω), στ, ε και ζ.

5. Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:
α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
β) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα.
γ) Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια
δ) Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό από 10 έως 30 μόρια
ε) Ηλικία
18 έως 29 ετών: Δεκαπέντε (15) μόρια
30 έως 44 ετών: Είκοσι πέντε (25) μόρια
45 έως 54 ετών: Τριάντα πέντε (35) μόρια
55 ετών και άνω: Σαράντα πέντε (45) μόρια
στ) Αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.
ζ) Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.
η) Δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύ­ης: τριάντα πέντε (35) μόρια και
ι) Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολο­κληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩ­ΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: δέκα (10) μόρια.

6. Για τις περιπτώσεις των κριτηρίων γ) και δ), απαι­τείται σχετική γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με την οποία πιστοποιούνται τα πο­σοστά αναπηρίας.

7. Σε περίπτωση που μόνο ο ένας εκ των δύο άνεργων συζύγων της κατηγορίας 1 αιτηθεί συμμετοχή στο πρό­γραμμα, τότε προστίθεται στον αριθμό των μορίων του ο αριθμός των μορίων της ανεργίας του/της συζύγου. Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής ως ωφελούμενοι, επειδή ο ένας τουλάχιστον ανήκει σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες 3, 5, 6 και 7 ο καθέ­νας από τους συζύγους λαμβάνει τον αριθμό των μορίων της εγγεγραμμένης ανεργίας του.

8. Στην περίπτωση που οι άνεργοι της ως άνω κατηγο­ρίας (πτυχιούχοι ΠΕ ή ΤΕ) δεν επιλέξουν θέση απασχό­λησης με ειδικότητα αντίστοιχη των ειδικών τυπικών προσόντων τους, αποκλείεται η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, εκτός εάν ανήκουν έστω και σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες 1,2,3,5,6 και 7.

9. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαι­ολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνη­τικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κα­τάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ η οποία εκδίδεται κατόπιν έγκρισης του Ανωτάτου Συμ­βουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ εγκρίνει ή τροποποιεί τη σχετική πρόσκληση μέσα σε αποκλει­στική προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: