Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Προσοντούχοι τεχνίτες στην αγορά εργασίας με βούλα και σφραγίδα



Προς πιστοποίηση 70 επαγγελμάτων

Σε μια περίοδο που η κυπριακή οικονομία βυθίζεται ολοένα σε μεγαλύτερη ύφεση και η ανεργία καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, με τις προβλέψεις να σκιαγραφούν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, η στροφή της οικονομίας στα τεχνικά επαγγέλματα ίσως να αποτελεί μια επιλογή προοπτικής. 

Η εξασφάλιση πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων σε τεχνικά επαγγέλματα, από έναν εργαζόμενο ή έναν άνεργο, προσλαμβάνει στις μέρες μας εντελώς διαφορετική διάσταση, απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια χώρα με πληθώρα άνεργων πτυχιούχων, ένας τεχνίτης με πιστοποιημένα εφόδια και κατάρτιση κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η πιστοποίηση επαγγελματικών τεχνικών προσόντων υποβοηθούν στην εξασφάλιση εργασίας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ε.Ε. όπου πολλές χώρες εφαρμόζουν συστήματα επαγγελματικών προσόντων. Δεδομένης και της αυξανόμενης κινητικότητας προσωπικού αυτή μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο ποιοτικών επαγγελματικών χαρακτηριστικών του ατόμου.

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-ΑνΑΔ, που είναι ο αρμόδιος Φορέας πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας, προτείνει το συγχρηματοδοτούμενο Έργο του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων-ΣΕΠ, που απευθύνεται σε εργαζόμενους, άνεργους, αδρανές δυναμικό και επιχειρηματικό κόσμο. Με προϋπολογισμό €7 εκατ. η Αρχή φιλοδοξεί να πιστοποιήσει τα επαγγελματικά προσόντα 5.500 ατόμων μέχρι το 2015. Και σιγά-σιγά το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Ήδη η Αρχή δέχεται αιτήσεις από άτομα για πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τους που αφορούν την ξενοδοχειακή και την οικοδομική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπολογίζεται ότι η Αρχή θα δέχεται αιτήσεις για πιστοποίηση προσόντων και για τα 70 επαγγέλματα που έχει διαμορφώσει ποιοτικό πρότυπο. 

Αναλυτικότερα, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ορίσει 70 πρότυπα επαγγελματικών προσόντων-ΠΕΠ, που αφορούν οκτώ σημαντικούς τομείς και δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της κυπριακής οικονομίας. 

Ο κατάλογος των 70 προτύπων περιλαμβάνει επαγγέλματα από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

► Ξενοδοχειακή/επισιτιστική βιομηχανία, 17 επαγγέλματα: οροφοκομία, λειτουργίες τουριστικού γραφείου, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, παρασκευή και παράθεση ποτών. 

Η βιομηχανία αποτελεί τον βασικότερο πνεύμονα της οικονομίας και μεγάλο εργοδότη, με χιλιάδες εργαζόμενους, εκ των οποίων πολλοί βρέθηκαν τυχαία, χωρίς να κατέχουν οποιεσδήποτε σχετικές επαγγελματικές δεξιότητες. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να πιστοποιήσουν την αποκτηθείσα εμπειρία τους. 

► Επιδιόρθωση οχημάτων, 10 επαγγελματικά προσόντα: μηχανική αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, ηλεκτρολογία αυτοκινήτων, κλιματισμός αυτοκινήτων, βαφή αυτοκινήτων, τοποθέτηση ελαστικών, κ.λπ. 

► Χονδρικό/λιανικό εμπόριο, τέσσερα επαγγελματικά πεδία: Πρόκειται για έναν χώρο όπου εργοδοτούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πλην όμως, στη χώρα μας δεν λειτουργεί κάποιο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισής τους και πιστοποίησης των προσόντων τους. Τώρα θα μπορούν να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους σε διάφορα πεδία όπως, λειτουργίες χονδρικών πωλήσεων, λειτουργίες αγορών, λειτουργίες αποθήκης κ.λπ. 


► Οικοδομική βιομηχανία, 18 επαγγελματικά προσόντα: κατασκευή καλουπιών, ξυλουργικά, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, υδραυλικά, συστήματα κεντρικών θερμάνσεων, ψύξης και κλιματισμού, εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων, μονώσεις, διεύθυνση και εποπτεία έργου κ.λπ. Και σε αυτόν τον τομέα μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρέθηκε ξαφνικά στα εργοτάξια ως ανειδίκευτο προσωπικό το οποίο τώρα θα μπορεί να πιστοποιηθεί ως τεχνίτης ανάλογα με την εργασία που εκτελεί. 

► Μεταποίηση, έξι επαγγελματικά προσόντα: συγκόλληση, μεταλλικές κατασκευές, επιπλοποιία. 

► Κομμωτική τέχνη. 

► Εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάρτισης. 

► Συστήματα και δίκτυα επικοινωνίας και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οκτώ επαγγελματικά προσόντα: χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνική υποστήριξη υπολογιστών και χρηστών, δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Η εισαγωγή του ΣΕΠ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, που θα λειτουργεί ως μηχανισμός σύγκρισης προσόντων τα οποία θα αποκτώνται από συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διαφόρων χωρών. 

Στην ουσία η κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων αποκτά την έννοια του διαβατηρίου για έναν εργαζόμενο. 


Εξετάσεις σε πραγματικές συνθήκες 

Η απόκτηση της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων– δρομολογείται από την ΑνΑΔ, με τον Οργανισμό να απευθύνεται σε Ιδρύματα κατάρτισης (δημόσια ή ιδιωτικά) ή εκπαιδευτικά κέντρα Οργανισμών και επιχειρήσεων καλώντας τα να επιδιώξουν την αξιολόγηση και την πιστοποίησή τους ως κέντρα εξέτασης ατόμων που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό για τα προσόντα τους. Η εξέταση απόκτησης επαγγελματικών προσόντων θα γίνεται από διμελή επιτροπή εξεταστών, τα μέλη της οποίας θα εγκριθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στη βάση καθορισμένων κριτηρίων. Η εξέταση των ενδιαφερομένων θα γίνεται στον χώρο εργασίας δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες ή σε συνθήκες προσομοίωσης στα εγκεκριμένα κέντρα σε χρόνο πραγματικό εκτέλεσης της συγκεκριμένης εργασίας. 

Η εξέταση του ενδιαφερόμενου θα γίνεται στη βάση του συγκεκριμένου επαγγελματικού προτύπου, δηλαδή ένας ζαχαροπλάστης θα κληθεί θεωρητικά και πρακτικά να παρουσιάσει τη διαδικασία ετοιμασίας ενός γλυκού ή ένας οικοδόμος πώς κατασκευάζεται μια τοιχοποιία και ανάλογα θα είναι και στα άλλα προαναφερθέντα επαγγέλματα. 

Στο πλαίσιο της δρομολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας, η ΑνΑΔ με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ καλεί επιχειρήσεις, οργανισμούς και άτομα που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν ως κέντρα εξέτασης και ως εξωτερικοί εξεταστές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Έργο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22390300 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Αρχής στη διεύθυνση www.hrdauth.org.cy 

Αρχικά εθελοντικά, αύριο υποχρεωτικά 

Η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων λειτουργεί σε προαιρετική βάση, δηλαδή εναπόκειται στην καλή διάθεση εργαζομένων και επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αφήνει ανοικτό το ζήτημα εφαρμογής της πιστοποίησης σε υποχρεωτική βάση. 

Και αυτό γιατί αξιολογούνται ως πολλαπλά και πολυεπίπεδα τα πλεονεκτήματα από την εξασφάλιση πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Επιπλέον, η υποχρεωτική πιστοποίηση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Κύπριους, καθώς ένας αριθμός ανειδίκευτων εργαζομένων, κυρίως αλλοδαπών, προφανώς δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενός τεχνικού επαγγέλματος. 

Αδρομερώς τα οφέλη θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν σε δύο επίπεδα ως εξής: 

► Για τον εργαζόμενο, τον άνεργο και τον αδρανή: η πιστοποίηση αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες του συγκεκριμένου επαγγέλματος. 

► Για τον εργοδότη και την επιχείρηση: η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού που στελεχώνει την επιχείρηση, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: