Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κέντρα Εκπαίδευσης για εφήβους με Σύνδρομο ASPERGER και διαταραχές συμπεριφοράς; Και όμως υπάρχουν

Η Ακαδημία ORION στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών μας αποδεικνύει πως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η στοχευμένη εκπαίδευση μπορούν να φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.



Η Ακαδημία Orion (California)

Η Ακαδημία Orion είναι ένα ιδιωτικό γυμνάσιο στο Moraga της Καλιφόρνια για τους φοιτητές με το σύνδρομο Asperger,  με μη λεκτική διαταραχή μάθησης (NLD), και με άλλες  ψυχομετρικές αναπηρίες. Προσφέρει κολεγιακό προπαρασκευαστικό πρόγραμμα.
Η αναλογία προσωπικού – μαθητών ανέρχεται σε 1:4 με μέσο μέγεθος της τάξης τους οκτώ (8) μαθητές. Πάνω από το 90% των αποφοίτων του σπούδασε ή σπουδάζει  σε κολλέγιο ή στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η Orion Academy είναι διαπιστευμένη από την Δυτική Ένωση Σχολείων και Κολλεγίων (WASC) και έχει εγκριθεί ως πρότυπο σχολείο από την Πολιτεία της Καλιφόρνια .

Ίδρυση και στόχοι

Η Ακαδημία Orion ιδρύθηκε το 2000, μέσα από τις προσπάθειες του Δρ Kathryn Stewart και των γονέων των παιδιών με δυσκολίες προσαρμογής στα παραδοσιακά σχολεία. Παιδιών που είχαν σοβαρή δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών και έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτά τα παιδιά ως μαθητές παραδοσιακών σχολείων αποτύγχαναν συνήθως στα περισσότερα ή σε όλα τα μαθήματα τους.
Στόχος των ιδρυτών της ήταν να δημιουργήσει μια "κοινότητα Orion" από φοιτητές, διδάσκοντες, προσωπικό και τις οικογένειες, οι οποίοι να εργαστούν «από κοινού για να βοηθήσουν τους μαθητές να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις ατομικές δεξιότητες και τις δυνάμεις τους, να γίνουν αυτο-υποστηρικτές, και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ένα ασφαλές, προσεκτικά παρασκευασμένα περιβάλλον ενθαρρύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αποδοχή μεταξύ αυτών στην σχολική κοινότητα». Το σχολείο επεκτάθηκε σημαντικά το 2006, υπερδιπλασιάζοντας το χώρο του.

Το προσωπικό

Η Orion Academy απασχολεί καθηγητές γλώσσας, τα μαθηματικών, φυσικών επιστημών, ειδικής αγωγής, κοινωνικών επιστημών, και κοινωνικών δεξιοτήτων.  Μια κλινική ψυχολόγος, επικεντρώνεται στην παιδική, εφηβική και οικογενειακή θεραπεία. 

Ιστορία της Orion Academy

Το 1988 οι Sue Thompson, Judy Lewis, και Kathy Allen, οι οποίοι απασχολούνται με τη λεκτική διαταραχή μάθησης, συναντήθηκαν με τον Δρ Kathryn Stewart με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σχολείο για τους μαθητές με λεκτική διαταραχή μάθησης ή σύνδρομο Asperger. Σύστησαν το Δρ Stewart στον Ααρών και τη Val Simon, τους γονείς ενός παιδιού με σύνδρομο Asperger που ενδιαφέρονταν για τη χρηματοδότηση ενός σχολείου. Με χρηματοδότηση από τους Simons και μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, η Ακαδημία Orion καλωσόρισε τους πρώτους οκτώ μαθητές της, τους οποίους ανέλαβαν τέσσερις καθηγητές το Σεπτέμβριο του 2000. Μέχρι τον Ιούνιο του 2001, υπήρχαν δώδεκα μαθητές.

Τρέχουσες δραστηριότητες

Περισσότερα από 35 κολεγιακά προπαρασκευαστικά μαθήματα προσφέρονται στους 60 μαθητές από το προσωπικό, το οποίο απαρτίζουν 20 επαγγελματίες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν κλαμπ σκακιού , μαθητικό συμβούλιο, καθώς και ταξιδιωτικά προγράμματα. 
Υπάρχουν επίσης και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Περιλαμβάνουν το Πρόγραμμα Dog, μια τάξη εργοθεραπείας, μια υποχρεωτική προσωπική εργασία, ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των ομάδων, χρήση φορητών υπολογιστών ως βάση όλων των εργασιών που γίνονται από τους μαθητές, καθώς και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης.

Η Συμμετοχή των γονέων είναι υποχρεωτική. Οι γονείς έχουν συχνές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς, και ένα ετήσιο σεμινάριο για το σχεδιασμό της μετάβασης στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: