Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΟΑΕΔ: 2 Νέα προγράμματα θα εξασφαλίσουν εργασία σε 18.000 άνεργους

Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για 18.000 ανέργους είναι έτοιμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και περιμένουν το πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας για να αρχίσει η υλοποίησή τους.

  • Το πρώτο αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 έως 66 ετών από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα λάβουν επιδότηση ως 450 ευρώ στο μισθό που θα καταβάλουν στους ανέργους που θα προσλάβουν.
  • Το δεύτερο πρόγραμμα είναι από τη δράση «εγγύηση για τη νεολαία» και απευθύνεται σε 8.000 νέους σε ηλικία ανέργους ως 24 ετών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» και τα δυο έχουν καταρτιστεί από τον ΟΑΕΔ και ο αρχικός στόχος ήταν να «τρέξουν» άμεσα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, παρότι όπως αποκαλύπτει το ένθετο «Αγορά Εργασίας», είναι τα πιο φρέσκα που έχει στα σκαριά ο ΟΑΕΔ, για τα δυο αυτά τα προγράμματα, υπάρχει καθυστέρηση όπως έχει συμβεί και με το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία και τις 52.818 προσλήψεις.

Αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΔ που έχουν στείλει αναλυτικά το πλαίσιο εφαρμογής όλων των προγραμμάτων επισημαίνουν ότι ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όπως και η αρμόδια για θέματα ανεργίας αναπληρωτής υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, έχουν πλήρη εικόνα για όλα τα προγράμματα που είναι ώριμα και θα μπορούσαν να είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, άμεσα από τη νέα κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΕΔ έχει ετοιμάζει το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών με 12μηνη πλήρη απασχόληση.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις ώστε από τη στιγμή που ανοίξει το πρόγραμμα να είναι σε θέση να υποβάλουν γρήγορα τις αιτήσεις τους ώστε να έχουν έγκριση και για τις θέσεις που θα μπορούν να απορροφήσουν είναι: και να εξεταστούν που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους και να προσκομίσουν :
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
  • Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δεν έχουν προβεί, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης.

Οι άνεργοι για να επωφεληθούν και να προσληφθούν θα πρέπει:
  • Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την πρόσληψή τους.
  • Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Να είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών.
Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους στο ποσό των 18 € την ημέρα και για 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει μαζί με τυχόν άλλες ενισχύσεις που πήρε από άλλα κοινοτικά προγράμματα το ποσό των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.000 ανέργους ως 24 ετών, και έχει συμφωνηθεί ο φορέας που θα το αναλάβει να είναι η ΓΣΕΕ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία ευκαιρία απασχόλησης και είναι μέσα από τη δράση εγγύηση για τη νεολαία ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας για τη διετία 2014-2016, ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός για τις 8.000 θέσεις περιλαμβάνει αρχικά συμβουλευτική στήριξη και στη συνέχεια επαγγελματική κατάρτιση. Η διάρκεια του προγράμματος προτείνεται να είναι 5 μήνες.

Οι ωφελούμενοι, (σ.σ: από τη στιγμή που το υπουργείο Εργασίας ανάψει το πράσινο φως) θα λάβουν επιταγή εισόδου που περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό μέρος όσο και μέρος πρακτικής άσκησης και στη διάρκεια του προγράμματος θα λαμβάνουν επίδομα ύψους από 2.400 ευρώ έως 2.700 ευρώ ανάλογα με την εκπαιδευτική τους κατηγορία.

Οσοι επιλεγούν θα παρακολουθήσουν θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών, ενώ προβλέπεται και πρακτική άσκηση 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους πέντε μήνες.

Θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων κατά το διάστημα της πρακτικής άσκησης ενώ θα δοθεί και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: