Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Επιδοτήσεις για την ενίσχυση των απολυομένων


Επιδοτήσεις για την ενίσχυση των απολυομένων,εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, με παράλληλα αντίστοιχου αριθμού νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης όπως ονομάζονται στο πρόγραμμα της ΕΕ (NEETs) θα λαμβάνει, από φέτος, η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. 

Επιδοτήσεις για την ενίσχυση των απολυομένωνΟι επιδοτήσεις θα αφορούν τους απολυμένους εργαζόμενους εταιρειών που κλείνουν και βρίσκονται μαζικά στην ανεργία. 

Το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι μέσω διαπραγματεύσεων στη διαμόρφωση του νέου Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση πετυχαίνοντας τη δυνατότητα ένταξης στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, απολυμένων από επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω «οικονομικής κρίσης» και όχι αποκλειστικά λόγω επιπτώσεων της «παγκοσμιοποίησης», διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των ωφελουμένων. 

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της διαβούλευσης, όμως, ήταν να συμπεριληφθούν στους ωφελούμενους του ΕΤΠ οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕΤs). 

Ειδικότερα, εφεξής για κάθε έναν ωφελούμενο που θα εγκρίνεται για χρηματοδότηση από το Ταμείο, θα ωφελείται πρόσθετα και ένας νέος που ανήκει στην κατηγορία των ΝΕΕΤs (εκτός εκπαίδευσης και εργασίας ) για παράδειγμα η ένταξη των 505 απολυμένων της επιχείρησης NUTRIART ΑΒΕΕ. 

Έτσι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν ακόμη 505 νέοι εκτός εκπαίδευσης και εργασίας NEETs. 

Σημαντικό εργαλείο για να αξιοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού θα αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο σε πραγματικό χρόνο παρέχει στοιχεία των απολυμένων ανά κλάδο, επιχείρηση και γεωγραφική περιοχή. 

Τα προγράμματα επιδοτήσεων για να βρουν δουλειά οι απολυμένοι όπως και στην περίπτωση των απολυμένων της ALDI θα πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον παλαιό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, έχει ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς πρόταση του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε τους 642 απολυμένους της εταιρείας ALDI με αρχικό ποσό προϋπολογισμού 4.490.000 ευρώ εκ των οποίων επωφελήθηκαν τελικά 464 απολυμένοι με συνολική τελική δαπάνη 2.900.000 ευρώ, καθώς κάποιοι εξ' αυτών βρήκαν άμεσα νέα θέση εργασίας.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: