Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑΣΗ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΗΝ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2013, το Βιβλίο "Στάση : Επικοινωνία" της Κοινωνιολόγου - Συγγραφέως Διονυσίας Τριπολίτου στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ".


Το βιβλίο παρουσίασε ο Καθηγητής, κος Θεόδωρος Κουτρούκης



Η Κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου παρουσίασε το "Εργαστήρι Κοινωνιολογίας" με δέκα θεματικές, οι οποίες θα υλοποιηθούν από την "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" στο άμεσο μέλλον








Στην εκδήλωση παρέστη και ο επιστημονικός Συνεργάτης της "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ", κος Χανός Γεώργιος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ο οποίος μάγεψε το ακροατήριο.




Την εκδήλωση τίμησε, εκτός των άλλων, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασκάλων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας, κος Γεώργιος Ανδρούδης.

Ειδική παιδαγωγός απασχόλησε τα παιδιά την ώρα της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια παραθέτουμε την κριτική του κου Θεόδωρου Κουτρούκη, όπως δημοσιεύθηκε στο http://daily-whisper.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html:


« Ζωή είναι η τέχνη να επικοινωνείς», λέει μια βραζιλιάνικη παροιμία, και η συγγραφέας φαίνεται να ενστερνίζεται αυτή  την άποψη.
Πράγματι στο βιβλίο της παρελαύνουν μια σειρά από θέματα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, που σχετίζονται έμμεσά η άμεσα με το θέμα της επικοινωνίας. 
Ειδικότερα η Διονυσία Τριπολίτου αναφέρεται σε  θέματα κρίσιμα, επίκαιρα και διαχρονικά, όπως είναι:
  • ·     Η οργάνωση του χρόνου
  • ·     Πολίτης και η ιδιότητα του «πολίτη»
  • ·     Κοινωνική Νοημοσύνη
  • ·     Διάλογος
  • ·     Σχέσεις γονέων και παιδιών
  • ·     Δραματικό τρίγωνο επικοινωνίας
  • ·     Κοινωνικά Φαινόμενα
  • ·     Ναρκωτικά κι εξαρτήσεις
  • ·     Οικογενειακές σχέσεις
  • ·     Πατρότητα και μητρότητα
  • ·     Αυτοδιοίκηση
  • ·     Βία
  • ·     Ηγεσία και, φυσικά,,,
  • ·     Η Κώς, το αγαπημένο της νησί

Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια συλλογή άρθρων που δημοσιευθήκαν σε δική της στήλη στην εφημερίδα «Σταθμός» της Κω. Ποιοι ήταν ο στόχοι αυτής της στήλης; Το λέει η ίδια:
«Ο στόχος της στήλης είναι πολύ ξεκάθαρος, θέλει να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτα, η στοργική αγκαλιά, η παρέα, η φίλη. Θέλει να είναι σημείο αναφοράς του παλμού της κοινωνίας»
Μολονότι, δεν υπολείπεται επιστημονικής εγκυρότητας το βιβλίο απέχει πολύ από το να χρησιμοποιεί την αυστηρή και άκαμπτη γλώσσα των συνηθισμένων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Αντίθετα είναι γραμμένο σε γλώσσα προσιτή στον απλό καθημερινό άνθρωπο. Σε μια εποχή που η ανθρωπιστική διάσταση όλων μας δοκιμάζεται το βιβλίο της Διονυσίας Τριπολίτου ξεχειλίζει από πηγαίο ανθρωπισμό και περισσή κοινωνική ευαισθησία για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους της διπλανής πόρτας.  
Επειδή καμία φορά σκαρώνω κανένα κείμενο που δημοσιεύεται σε εφημερίδες ή σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, οφείλω να ομολογήσω ότι ζήλεψα τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Διονυσία.  

Ένας βρετανός ποιητής ο W.H. Auden έλεγε ότι «ένα καλό βιβλίο δεν είναι αυτό που διαβάζουμε, αλλά εκείνο που διαβάζει εμάς»
Η ξενάγηση στις σελίδες του βιβλίου είναι ευχάριστη και χρήσιμη και νομίζω πως  αναγνώστης θα βρει μέσα στις σελίδες του πολλές πλευρές της ατομικής και συλλογικής του αυτό-συνειδησίας. Θα συναντήσει όμως και τους γλυκούς καρπούς του διαλόγου της Διονυσίας με τη δική της συνείδηση.  
Γνώρισα τη συγγραφέα ως φοιτήτρια μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του ΕΑΠ και διαπίστωσα ότι η Διονυσία  έχει συναίσθηση του πόσο λίγα γνωρίζουμε (όλοι μας) και επιμένει στην προσπάθεια να μάθει όσο περισσότερα μπορεί. Άνθρωπος εργατικός και προσηλωμένος στο στόχο της η φίλη μου η Διονυσία διαθέτει μεταξύ άλλων ένα σπουδαίο χάρισμα: σε μια χώρα που οι περισσότεροι μιλούν ακατάπαυστα, εκείνη ξέρει να ακούει!
Δεν σας κρύβω ότι «εκμεταλλεύτηκα» την παρουσία της για να της ζητήσω να κάνει μια μικροδιδασκαλία πάνω σε ένα αγαπημένο της θέμα. Έτσι η Διονυσία είχε τη δυνατότητα να μας δοκιμάσει μια παρουσίαση ενώπιον ομότιμων συναδέλφων της, κι εμείς να μάθουμε για την έννοιά του «δραματικού τριγώνου επικοινωνίας». Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα όλα όσα είπε, ωστόσο με βοήθησε να συνειδητοποιήσω για μια ακόμη φορά την ασημαντότητα μου στον διαχρονικό ωκεανό της γνώσης.  
Ο Γάλλος ποιητής Stephane Mallarmé λέει κάπου πως… «ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σ’ ένα ωραίο βιβλίο». Το βιβλίο της Διονυσίας Τριπολίτου είναι ωραίο! Θέλω να ευχαριστήσω τούς διοργανωτές και τη συγγραφέα για την πρόσκληση να το παρουσιάσω. Εύχομαι να βρει το βιβλίο την ανταπόκριση που αναμένει η συγγραφέας και να διαβαστεί από πολλούς κι ακόμη περισσότερους.


Θεόδωρος Κουτρούκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: